Creator Smakow

Blog

Czas na gęsinę Legionowo i główna nagroda.

Posted on

Dzisiaj cały dzień był dla nas bardzo pracowity. Nasze gęsi szły jak ciepłe bułeczki na V Festiwalu Gęsiny w Legionowie. Wysiłek się jednak opłacał, bo nasz szef kuchni Daniel Twardo dostał tytuł Mistrza V Festiwalu Gęsiny.

Sernik na tłuszczu gęsim to on wygrał główna nagrodę

Przepis:

  • przepis na tortownicę o średnicy 18cm
  • -200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
  • -150ml mleka -60g smalcu z gęsi -4 jajka
  • -80g cukru -70g mąki pszennej tortowej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sok z połowy cytryny

WAŻNE!!!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s 
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy.

(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu) 

Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz gęsi i wszystko mieszamy trzepaczką. 
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)

Po dodaniu jednego żółtka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.

Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. 
Ma nam powstać sztywna masa.

Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.Masę wlewamy do tortownicy.Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni.

Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia.


Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.