Creator Smakow

Blog

II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji

Posted on
Jury na wysokim poziomie

Zapraszamy na II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji, które odbędą się 17.03.2018 r. w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Pomysłodawcą konkursu jest Daniel Twardo, a jego organizatorem Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie.

Tematem przewodnim konkursu są ślimaki – zapomniany produkt polskiej kuchni i jednocześnie wyższa szkoła kulinarnych umiejętności.

w Konkursie może uczestniczyć maksymalnie 9 uprzednio zgłoszonych ekip w składzie dwuosobowym. Ich zadaniem będzie przyrządzenie sześciu porcji dania w ciągu 60 minut. Wydarzenie rozpocznie się 16 marca odprawą uczestników i wykładem tematycznym.

W tym roku konkurs odbędzie się w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku – który użyczył zaplecza kuchennego w najwyższym standardzie.

Oczywiście, jak ślimaki, to musi być z nami producent tego przysmaku, firma Snails Garden, która dostarczy uczestnikom produkt prosto ze swojej hodowli.

Zmagania uczestników oceniać będzie jury degustacyjne w składzie: Wiesław Bober, Jean Bos, Artur Świerżewski, Mateusz Ciołko, Piotr Domański, Marek Kropielnicki oraz jury techniczne w składzie: Marcin Kaczmarek-Pielin, Rajmund Królik, Piotr Smoleński.

Gala, podczas której przedstawione zostaną wyniki pracy jury, odbędzie się w restauracji Złoty Lin, która od ponad 50 lat cieszy podniebienia swoich gości rybnymi smakami i gdzie ryba zapiekana w śmietanie przeszła już do miejscowej legendy.

Zgłoszenia drużyn należy przysyłać na e-mail: biuro@cis.legionowski.pl do 24 lutego 2018 r.,

Lista uczestników zostanie ogłoszona 3 marca 2018 r. na stronie www.cis.legionowski.pl.