Creator Smakow

Konkurs FISH & GRILL

1 fishWładze Legionowa oddają rybom głos! Już niebawem na rynku miejskim w Legionowie sandacz, szczupak, sum i pstrąg za sprawą mistrzów kuchni opowiedzą, jak najlepiej je grillować oraz oddadzą się na ruszt powiatowych speców gastronomii.

„Fish&Grill – u nas ryby głos mają” to nazwa konkursu gastronomicznego, który 28 sierpnia odbędzie się na Rynku Miejskim w Legionowie. Ideą przedsięwzięcia jest zarówno propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu, ale przede wszystkim wykorzystanie naturalnego wyróżnika naszego powiatu, jakim jest Jezioro Zegrzyńskie i jego dary. Dlatego zaproszone do konkursu firmy gastronomiczne oraz samorządy i instytucje państwowe dostaną za zadanie grillowanie właśnie ryb.

Zatem już dziś mieszkańców zapraszamy na „Fish & Grill” bo to nie tylko konkurs, ale również doskonała okazja do rodzinnej zabawy. Na rynku odbywać się będą gry i zabawy dla małych i tych większych mieszkańców.

tekst Anna Szwarczewska

 

 

 

2 fishIdeą przedsięwzięcia jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o  zdrowym stylu życia, a przede wszystkim wykorzystanie naturalnego  wyróżnika powiatu, jakim jest Jezioro Zegrzyńskie i jego dary.
Impreza ta jest wspaniałą okazją do integracji społeczeństwa, promocji regionu Jeziora Zegrzyńskiego oraz promocji naturalnej żywności. Natomiast wprowadzenie motywu rywalizacji zapewni wszystkim uczestnikom imprezy wiele radości.

Program imprezy:

Pokazy barmańskie, wspólne gotowanie zupy oraz pokaz koncert duetu Bazarnik – Kowalewska to tylko niektóre z atrakcji czekających na uczestników II Legionowskiego Fish&Grill, który odbędzie się 15 maja przy legionowskiej Arenie.

Konkurs: karaś czy lin? 
Uczestnicy majowego konkursu grillować będą do wyboru: karasia lub lina. Dodatkowo swoich sił przy ruszcie mogą spróbować mieszkańcy powiatu legionowskiego, bowiem specjalnie dla nich stworzona została jedna z kategoria OPEN. W pozostałych kategoriach zmierzą się dziennikarze oraz samorządowcy.

Wspólne gotowanie, wspólne degustacje
Nie tylko drużyny będą mogły wykazać się kulinarnym talentem. Wraz z Carlosem Gonzalezem-Tejerą będziemy gotować zupę rybną, Stowarzyszenie Woda i Las zapozna nas z tajnikami przygotowania zdrowej żywności, a grupa barmanów pokaże, jak zdrowo i smacznie przygotować koktajle owocowe.

Patroni i partnerzy

Wspólne grillowanie spodobało się władzom powiatu i Mazowsza – Marszałek Województwa Mazowieckiego i Starosta Legionowski objęli imprezę honorowym patronatem. Chęć współpracy wyraziło kilku legionowskich gastronomów, fundując vouchery na kolacje w ich restauracjach, a mazurskie Wrota Mazur zapraszają do siebie na weekend najlepsza drużynę mieszkańców. Sklep Kiełbaska ufundował swojskie wędliny, a ryby tradycyjnie już sponsoruje Sklep Rybny z ul. Piłsudskiego w Legionowie.

tekst Anna Szwarczewska

 

 

3 fish

Już niebawem odbędzie się III edycja konkursu kulinarnego Fish&Grill . W  tym roku zmieniamy  nazwę na Fish&Greek-to ukłon w stronę gości naszego Miasta Legionowa dla Reprezentacji Grecji w Piłce Nożnej ,która będzie gościć u nas na czas Euro 2012.
Celem konkursu jest przede wszystkim dobra zabawa oraz zdrowa rywalizacja uczestników konkursu .Tematem konkursu w tym roku jest przygotowanie 2 dań z ryby jaką jest DORADA , z użyciem dodatków nawiązujących do kuchni greckiej. Liczy się kreatywność.  Jest o co walczyć, bo głowna nagroda to Weekend w Hotel Pałac Jugowice **** oraz staż na kuchni wraz z Szefem Kuchni Danielem Twardo oraz wiele nagród ufundowanych przez naszych sponsorów.  Zapraszamy już dziś do zgłaszania. W czasie konkursu odbedzie się między innymi pokaz barmański Jerzego Czapli, pokaz kulinarny Theofilosa Vafidis.W specjanym koncercie na garnkach wystąpi Ryszard Bazarnik.

tekst Anna Szwarczewska

 

 

 

4 fishIV OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY – FISH&GRILL 2013 r. – ZGŁOSZENIA DLA PROFESJONALISTÓW PRZEDŁUŻAMY DO 14.06.2013

Serdecznie zapraszamy do udziału w IV Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „FISH&GRILL”, który odbędzie się 22 czerwca 2013 r. w Legionowie w Parku Solidarności .

Organizatorami Konkursu są Urząd Miasta Legionowo Firma Stalgast oraz szef kuchni Daniel Twardo. Konkurs jest pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego przy wsparciu merytorycznym Stowarzyszenia kucharzy Polskich oraz Euro Toques Polska

Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu z wykorzystaniem ryb, produktów bezglutenowych oraz promocja wypoczynku i relaksu na świeżym powietrzu.

Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji

Konkurs będzie odbywał się w dwóch kategoriach:

a) amatorzy z terenu aglomeracji warszawskiej (osoby nie pracujące w branży kulinarnej
b) restauracje i hotele z całej polski

W Konkursie mogą uczestniczyć kucharze z całego kraju.

W konkursie uczestniczą ekipy składające się z 2 kucharzy. Ekipy mają do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania 6 porcji dania głównego podanych na talerzach oraz jednego półmiska dla publiczności.

Organizator konkursu zapewnia dostarczenie dla każdej drużyny produktu głównego fileta z suma oraz produktów Balviten. Reszta produktów we własnym zakresie uczestnika konkursu.

Wyniki pracy oceniać będzie Jury składające się z 6 ekspertów gastronomicznych. Przewodniczący jury Carlos Gonzalez-Tejera. 

Dla wszystkich uczestników dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Wręczenie nagród odbędzie się na Gali wieczornej „ZŁOTE SIECI”

V FISH&GRILL

10258749_778912795495060_7154302151945556265_o    10382571_699623956741206_3731964611514104866_o

Już po raz piąty w Legionowie odbędzie się Fish&grill, konkurs w grillowaniu ryb połączony z piknikiem, które w tym roku zaplanowano na 21 czerwca. W menu imprezy znaleźć będzie można wyjątkowo apetyczne dania.

Na „Przystawkę” – pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Daniela Twardo – współorganizatora i znanego legionowskiego kucharza oraz warsztaty kulinarne dla dorosłych, „daniem głównym” będą już tradycyjnie zmagania kucharzy przy grillu.

10505150_699623706741231_622889968231595190_o  10488042_1516251295260848_2798261396737691965_n

Daniel Twardo zdradził nam co zaprezentuje podczas Fish&Grill już w sobotę!
Sami się przekonajcie, że musicie to zobaczyć na żywo!
1. Lody ogórkowe, owocowe, mrożone za pomocą ciekłego azotu
2. Sorbet z martini mrożony za pomocą ciekłego azotu
3. Pianki molekularne mrożone za pomocą ciekłego azotu, serwowane w postaci dymiącej bezy
4. Wędzenie za pomocą przenośnego „smoking guna”

Na deser zagrają, otwierający listę przebojów w Antyradiu zespół Carrion oraz uwielbiany szczególnie przez płeć piękną Łukasz Zagrobelny.

tekst Anna Szwarczewska

VI FISH&GRILL

00                   12

 

Już po raz szósty Legionowo udowodni, że ryba to nie tylko zdrowe,  ale też smaczny produkt, który trafia na nasz talerz. Wspólne grillowanie rybki jest doskonałą okazją do wspaniałej zabawy, dlatego też wszystkich zapraszamy 24 maja na kolejną edycję Fish&Grill.
1   13
„Fish & Grill” to nie tylko konkurs kulinarny, ale również liczne towarzyszące mu atrakcje. Przy Arenie Legionowo odbywać się będą gry i zabawy dla małych i tych większych mieszkańców, a mistrzowie lokalnej kuchni pokażą jak najlepiej grillować dary mórz i jezior.
– Ideą przedsięwzięcia jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu, ale przede wszystkim wykorzystanie naturalnego wyróżnika naszego powiatu, jakim jest Jezioro Zegrzyńskie i jego dary. Dlatego uczestnicy od pierwszej edycji konkursu grillują właśnie ryby – mówi Anna Szwarczewska, kierownik Referatu Marketingu.
25  20
Impreza  jest okazją do integracji społeczeństwa, promocji regionu Jeziora oraz naturalnej żywności. Wprowadzenie motywu rywalizacji zapewnia wszystkim uczestnikom wiele radości, zwłaszcza, że jak co roku czekają fantastyczne nagrody ufundowane przez licznych sponsorów.
W menu tegorocznej imprezy znajdują się: pokazy kulinarne, ekologiczne, wspólne przygotowywanie pizzy z tuńczykiem, koncerty i występy dzieci i młodzieży, bajka dla dzieci, zumba dla najmłodszych oraz na deser występy Kabaretu K2 i gwiazdy wieczoru – zespołu Boys. Niespodzianką i zaskoczeniem będzie pokaz akrobatyczny w wodzie.
Tym razem nie ma kategorii profesjonalistów, konkurs skierowany jest wyłącznie do amatorów z terenu aglomeracji warszawskiej. Nowością jest także to, że każda ekipa będzie miała możliwość zdobycia nagrody publiczności. Zadania wykona 12 drużyn w  maksymalnie 3-osobowych składach – uczestnicy powinni wykazać się znajomością oryginalnych dań oraz dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
–  Ocenie będą podlegać nie tylko smak i prezentacja zespołu, ale także oryginalna nazwa drużyny – mówi odpowiedzialny za konkurs Daniel Twardo.