Creator Smakow

Menu

Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. Nie dość, że gęsina jest wyjątkowo smaczna, to także zasobna w białko, składniki mineralne oraz witaminy A, z grupy B i E. Wbrew obiegowym opiniom mięso gęsi posiada niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Co ważne, zawiera ono kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Dla osób odchudzających się i dbających o linię mięso to powinno być stałym elementem diety żywieniowej.

Zbliża się wielkimi krokami .To na pewno najlepsze mięso ,pierś z gęsi i to dziś zrobimy. Wino dodaje miły akcent do gęsi. To było trochę jak wołowina, jeśli pomyśleć o tym. Następnie gałązka rozmarynu, czosnek, szczypta przyprawy i pieprz i jest komplet.

Przepis na 2 porcje
Czas gotowania: 50 minut
składniki:
– 1 pierś z gęsi
–  Burgund wino, około 1-2 filiżanki
–  2 ząbki czosnku, pokrojone
–  1 gałązka rozmarynu, posiekane
–  świeżo mielony czarny pieprz
-. solone masło topione
–  brzoskwinia marynowana w syropie

1. W woreczku do gotowani sous vide, wkładamy pierś z gęsi oraz dodajemy wino (tylko na pokrycie piersi), plasterki czosnku i posiekany rozmaryn, masło solone pieprz świeżo mielony brzoskwinie marynowana 2 polówki zamykamy próżniowo. Gotujemy w 59.8 stopniach 50 minut

Po gotowaniu wkładamy na zimna patelnie (zaczynamy od strony skóry) z odrobina klarowanego masła gdy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy tym tłuszczem cała gęś używając łyżki wszystko robimy na patelni.

Bez tytułu
.

.
Kolejny przepis ale grillowaną pierś z gęsi

Porcje: 2
Czas przygotowania: marynować przez 4-12 godzin
Czas grilowania: 10-15 minut
składniki:
– 1 pierś z gęsi
– Burgund wino, około 100 mil
– 2 ząbki czosnku, pokrojone
– 1 gałązka rozmarynu, posiekana
– Świeżo mielony pieprz
– 1 łyżka stołowa solonego masła

1. W torbie zip-lock, marynujemy pierś gęsi z winem Burgundii dosłownie 3 łyżki, plasterki czosnku i posiekany rozmaryn. Marynowaną gęś na co najmniej 6 godzin wkładamy do lodówki..

2. Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed grillowaniem. Zawsze niech mięso poleży Az nabierze temperatury pokojowej.

3. Rozpalić grill. Posmarować pierś roztopionym słonym masłem .

4. Położyć na grilla gęś i posypać i świeżo mielonym pieprzem na jednej stronie. Podlać z roztopionym masłem.

5. Grillować 5-8 minuty z każdej strony, podlewając roztopionym masłem
* Gęś najlepiej spożywać średnio wysmażona, lub co najmniej średnia.
NIE przesmażyć.

6. Zdejmij piersi z grilla i przykryj folią aluminiową. Odstawić na 5 minut. Żeby odpoczęła i wchłonęła soki. Jeśli pokroisz ja od razu , można stracić dużo wilgoci.

11