Creator Smakow

Blog

VIII Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego

Posted on

W słoneczny weekend, 6-7 października 2018, na Zamku w Niemodlinie, odbyła się kolejna – ósma edycja Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego. Głównym bohterem był oczywiście karp opolski, a najważniejszym punktem programu były konkursy kulinarne z gotowaniem na żywo oraz pokazy kulinarne Kamila Klekowskiego

O zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyło pięć dwuosobowych drużyn ze szkół z województwa opolskiego, tj. Kędzierzyna Koźla, Kluczborka, Gorzowa Śląskiego, Opola i Strzelec Opolskich. W niedzielę natomiast gotowało 5 opolskich restuaracji: Restauracja Pasja z Hotelu Spałka w Kluczborku, Restauracja Nad Stawem w Bogacicy, Restuaracja Na Wyspie z Niemodlina, Restauracja Bajka z Grodźca oraz Bistro Finezja z Tułowic. Produktem, które wszyscy uczestnicy musili użyć był oczywiście opolski karp i kasza gryczana palona. 

Miło mi było gościć na konkursie kulinarnym VIII Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego jako Juror.

Impreza na wysokim poziomie organizacyjnym jak i smakowym, drużyny które startowały mi jako kucharzowi otworzyły szeroki aspekt smakowy ryby jakim jest karp.